Onze school

Onze School

Olympia College is een openbare school. Op onze school zitten jongeren van 12 tot en met 18 jaar die ondersteuning nodig hebben bij het leren.

We kijken welk niveau het beste bij jou past. En dan gaan we samen ontdekken wat je leuk vindt. Daar gaan we je dan heel goed in maken.

Wij bieden de volgende leerniveaus aan:

  • praktijkonderwijs
  • PrO-vmbo
  • Vmbo-lwoo
  • Entree mbo-niveau 1

Wij hebben ook een Internationale Schakelklas. Die is speciaal voor leerlingen die nog niet lang in Nederland zijn. Zij leren hier de taal. En ze wennen aan het Nederlandse onderwijs.

Begeleiding

We hebben op het Olympia College kleine klassen van maximaal 16 leerlingen. Bij de ISK werken we eveneens met kleine klassen.

Iedere leerling heeft een eigen mentor. Daarom hebben we veel tijd en aandacht voor ieder kind.

We leren je goed kennen. Zo weten we precies wat jij nodig hebt om te groeien. Misschien kun je na een tijdje wel vanuit het praktijkonderwijs naar het vmbo. Of uiteindelijk naar het mbo.

Voor een volledig overzicht van onze begeleiding, kijk dan verder, bij Extra Ondersteuning. 

Mentor

De mentor is de contactpersoon voor leerlingen en ouders. De mentor heeft regelmatig een coachingsgesprek met de leerling. Daarin bespreken ze hoe het gaat op school. Ze kijken ook naar wat je later wilt worden. Hoe het gaat en wat er wordt besproken leggen we vast. Dat doen we in Presentis. Ouders en leerlingen kunnen daar zelf ook in kijken. Bij vragen kunt u contact opnemen met de mentor.

SCHOOLVERPLEEGKUNDIGE (CJG)

Alle leerlingen hebben bij ons op school een gesprek met de jeugdverpleegkundige. Die gesprekken gaan over gezondheid, eten, slapen, vrije tijd, gedrag en de puberteit. De gesprekken zijn altijd privé en vertrouwelijk.

Heeft een leerling vragen over zijn gezondheid? Zit een leerling niet lekker in z’n vel? Dan kunnen ze ook in gesprek gaan met de schoolverpleegkundige.

Ze krijgen dan advies en ondersteuning. Als het nodig is worden ze doorverwezen naar andere specialisten.

De jeugdverpleegkundige is te bereiken via CJG Groene Tuin 265. Het telefoonnummer is 010-4444603.

Kijk voor meer informatie op www.cjgrijnmond.nl of bel met de Opvoedlijn 010-2010110.

Vertrouwenspersoon

Op het Olympia College zijn er speciale vertrouwenspersonen voor leerlingen. Dat zijn de heren M. Tromp en F. Ouhami. Bij hen kunnen leerlingen terecht als er problemen zijn. Bijvoorbeeld seksuele intimidatie, discriminatie, agressie, geweld en/of pesten. Er zijn ook externe vertrouwenspersonen. Op deze pagina vindt u de contactgegevens van deze personen.

SCHOOLMAATSCHAPPELIJK WERK

Er is op het Olympia College een Schoolmaatschappelijk Werker aanwezig. Die geeft hulp en advies aan leerlingen, ouders en docenten. De mentor bepaalt samen met de ondersteuningscoördinator of de Schoolmaatschappelijk Werker wordt ingezet.

De Schoolmaatschappelijk Werker neemt altijd de tijd voor onze leerlingen. Ze luisteren goed en geven tips. Alle gesprekken zijn privé en vertrouwelijk.

Extra Ondersteuning

Alle leerlingen krijgen in de klas basisondersteuning. Dit betekent dat we goed kijken naar welke hulp een leerling nodig heeft.

De mentor is hiervoor verantwoordelijk. Lukt het tijdens een les even niet in de klas? Dan mag een leerling even tot rust komen in de eigen klas of in de speciale Zen-ruimtes. Deze ruimtes zijn daar speciaal voor ingericht.

Soms is dat onvoldoende. Dan gaat de leerling in gesprek met de mentor. Die kan de leerling doorverwijzen naar de bouwcoördinator.

Deze persoon gaat rustig met de leerling in gesprek over waarom het misging. Samen kijken ze naar wat de leerling nodig heeft. Na afloop volgt een herstelgesprek met de docent waar de leerling uit de les is gegaan.

De meeste leerlingen zijn voldoende geholpen met deze basisondersteuning.
Soms heeft een leerling wat extra hulp nodig. Deze extra hulp noemen we tweedelijnsondersteuning. Als het nodig is kunnen we verder opschalen naar derdelijnsondersteuning. Uiteraard bespreken we dit met de ouders. 
Hieronder kunt u zien welke partijen ingezet kunnen worden.

Basisondersteuning (eerste lijn):

Mentoren
Docenten
Bouwcoördinator

Extra ondersteuning (tweede lijn):

Ondersteuningscoördinator
Bouwcoördinator
SMW/Ortho/JOZ/Pameijer/YOUZ
Koers VO (consult)

Intensieve ondersteuning (derde lijn):

Koers VO (OPDC, ZOC, Urban Skillsz, etc.)
SOT
Leerplichtambtenaar
CJG/Wijkteam/JBRR/etc.

In bijzondere gevallen, verwijzen wij leerlingen in overleg met ouders door naar specialistische externe ondersteuning.